Да закупим или да наемем печатна техника?

Да закупим или да наемем печатна техника?

Представяте ли си офис без принтер? Чували сме, че има някои свръх модерни компании, които нямат нужда от тях, но те са по-скоро еднорози. Всеки бизнес без значение от сферата в който оперира има нужда от печатни устройства.
Именно различните нужди на бизнеса пораждат и богатото разнообразие от печатни устройства, като започнем от съвсем компактни черно-бели принтери и стигнем до цветни производствени машини, които трудно бихме събрали само в една стая. Разбира се всички те имат различна цена от няколко до няколко десетки хиляди лева. Тук вече идва и въпроса, който всеки на които му предстои покупка на печатна техника си задава …  „Има ли нужда да инвестирам в голяма и скъпа машина или да направя компромис с качеството и удобството си?“ целта на статията която четете е да Ви даде още една възможност, а именно НАЕМ.
В днешният динамичен свят и особено след 2020г. всеки бизнес търси различни варианти за оптимизиране на разходите си и гъвкави решения, които дават свобода на действие без да бъдат обвързани с големи първоначални инвестиции.

НАЕМАНЕ НА КОПИРНА ТЕХНИКА

Наема на копирна техника отдавна не е това което беше. С развитието на технологиите и нуждата печатните системи да изпълняват все повече функции разбира се и самите те стават все по-сложни за поддръжка, което неминуема променя пазара.
В последните години „наем на печатна техника“ се заменя с „аутсорсинг на печата“. Зад това не се крие маркетингов трик, а по-добро разбиране на потребителите, техните изисквания и предоставяне на цялостна услуга. Представете, че трябва да купувате, тонери, резервни части, консумативи и да инвестирате в техника която не е ясно колко време още ще имате нужда от нея, има ли смисъл в това или сте отворени към нови възможности?
Аутсорсинга на печата и има ли почва той у нас? Тази все по-утвърждаваща позициите си услуга у нас най-кратко би могла да бъде описана със: „Вие нямате никакъв ангажимент към машината освен да зарежда хартия и да подава заявки.“ Доставчика на услугата ще достави, инсталира и обучи Вашите служители да работят с машината. Ще следи нивото на консумативи и ще доставя такива при нужда. Ще извършва своевременни ремонти. Ще прави регулярни посещения с цел превенция от повреди, които биха могли да прекъснат работата на устройството, което често е свързано и с прекъсване работата в офиса. Основната идея е клиента да знае към кого може да се обърне в случай, че възникне проблем с принтера и да получи бърза и адекватна услуга без да се налага да иска оферти, да сравнява цени или да иска одобрение на разходите за поддръжка.

ПРЕДИМСТВА ПРИ НАЕМ НА КОПИРНА ТЕХНИКА

За по-голямата част от бизнеса в България т.нар аутсорсинг на печата и отпадането някой от компанията да се грижи за печатната среда е достатъчен, но позволете ни да дадем още няколко плюса с които ще се обясни и така бързо набиращата популярност на услугата. 

Наемат позволява подмяната на устройството при клиента в случай, че изискванията към печатната среда се променят. Например: ако компанията Ви се разрасне твърде бързо и вече имате нужда от по-бърза машина, не е нужно да инвестирате в нова такава, а просто да се свържете с Вашият търговски представител и да уговорите доставка на нова.

Избягвате амортизация на активите: колкото и грижи да се полагат за техниката, тя се амортизира и рано или късно се стига до нуждата от подмяната и с нова. Това може да бъде напълно избегнато ако сте се спрели на варианта да използвате техника под наем.

Винаги използвате най-новите устройства: Все повече стават компаниите, които държат да използват най-новата техника поради ред причини, за да бъдат в крак с последните тенденции, престиж или за да улеснят работата на служителите си. Когато сте избрали да аутсорснете печата си имате възможността срещу не голяма разлика в наемната цена да получите най-новото устройство и да сте сред първите в страната, които могат да се похвалят с това.

Ниска първоначална инвестиция: Реално „ниска“ спокойно може да бъда заменена с никаква, защото повечето компании на пазара не изискват предплащане, което означава, че реално Вие сте на един месечен наем от най-новата печатна система на пазара.
Планиране на разходите: Както вече споменахме, разходите за поддръжка, консумативи и сервиз отпадат, което означава, че с минимални усилия бихте могли лесно да планирате разходите Ви за печат за дълъг период.

НЕДОСТАТЪЦИ ПРИ НАЕМ НА КОПИРНА ТЕХНИКА

Обвързване с договор – това не е непременно лошо, но все още е леко притеснително за някои компании. Макар, че ако се замислим няма бизнес, който може да съществува без никаква обвързаност с договори, а когато откриете компания с доказан опит и добра репутация това би могло да бъде разглеждано по-скоро като плюс.

ПОЛЗИ ОТ ПОКУПКАТА

По-ниска цена: без съмнение при покупка на копирната техника цената ще бъда по-ниска, макар в повечето случай и реалната икономия да не си заслужава голямата първоначална инвестиция. Все повече бизнеси и у нас избират да насочат максимално много средства в това в която са най-добри, а именно техният бизнес.

Актив на компанията: Печатната техника не прави изключение от другите видове техника, която закупува всяка компания и тя както например компютрите в офиса влизат в категорията актив на компанията, което понякога изиграва водеща роля във взимането на решението да купя или да наема.

Без обвързващи договори: Макар това съвсем да не е задължително условие имате възможността да закупите техниката и да изберете да я поддържате сами.

НЕДОСТАТЪЦИ НА ПОКУПКАТА

Първоначалната инвестиция – Всички чертаем пред нашият прохождаш бизнес светло и успешно бъдеще, но често за да се случи това е нужно целият наличен капитал да се насочи в основната дейност на компанията, а покупката на висок клас офис машина коства сериозна първоначална инвестиция.

Разходи за подмяна: Няма техника, която не се амортизира, което със сигурност означава, че рано или късно ще се наложи да смените вашата техника и колкото и голяма инвестиция да сте направи при закупуването рано или късно ще се наложи да я повторите.

ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ ПО СВЕТА

В последното десетилетие ясно се забелязва отчетлива тенденция на аутсорстване на печата. Причините за това са много, но може би най-важната от тях е, че успешните бизнес модели залагат на това „всеки да прави това от което разбира най-много“. Много по-лесно и удобно е когато имате човек на който може да се обадите и в рамките на един телефонен разговор да уговорите, доставка, ремонт или подмяна на едно или всички ваши печатни устройства.

КАКЪВ БИХМЕ ВИ ПОСАВЕТВАЛИ?

Ако се колебаете на каква техника да се спрете, не се колебайте да ни потърсите. Доказали сме нашият професионализъм не само чрез програмата за сертифициране на лидера в офисният печат Konica Minolta, а и със стотиците ни доволни клиенти.

Сподели тази новина