You are currently viewing Покупка vs. Наем, как да изберем?

Покупка vs. Наем, как да изберем?

  • Post author:
  • Post category:Блог

Представяте ли си офис без принтер? Чували сме, че има някои свръх модерни компании, които нямат нужда от тях, но те са по-скоро единици. Всеки бизнес, без значение от сферата в която оперира, има нужда от печатни устройства.
Именно различните нужди на бизнеса пораждат и богатото разнообразие от печатни устройства – от съвсем компактни черно-бели принтери  до цветни производствени машини, които трудно биха се събрали само в една стая. Разбира се, всички те имат различна цена. Тук вече идва и въпросът, който си задава всекина всеки, когато предстои покупка на печатна техника: …
Има ли нужда да инвестирам в голяма и скъпа машина или да направя компромис с качеството и удобството си?
Целта на статията, която четете, е да Ви даде още една възможност, а именно – НАЕМ.
В днешният динамичен свят и особено след 2020 г. всеки бизнес търси различни варианти за оптимизиране на разходите си и гъвкави решения, които дават свобода на действие, без да бъдат обвързани с големи първоначални инвестиции.

НАЕМ НА КОПИРНА ТЕХНИКА

Наемът на копирна техника отдавна не е това, което беше. С развитието на технологиите и нуждата печатните системи да изпълняват все повече функции, те стават все по-сложни за поддръжка, което неминуемо променя пазара.
В последните години „наем на печатна техника“ се замени от „аутсорсинг на печата“. Зад това не се крие маркетингов трик, а по-добро разбиране на потребителите, техните изисквания и предоставяне на цялостна услуга. Представете си, че трябва да купувате тонери, резервни части, консумативи и да инвестирате в техника, която не е ясно колко време още ще е необходима, има ли смисъл в това или сте отворени към нови възможности?

Аутсорсинг на печата и има ли почва той у нас? Тази все по-утвърждаваща позициите си услуга у нас най-кратко би могла да бъде описана по този начин:  „Вие нямате никакъв ангажимент към копирната система, освен да зарежда хартия и да подава заявки.“  Доставчикът на услугата ще инсталира и обучи Вашите служители да работят с машината. Ще следи нивото на консумативите и ще доставя такива при нужда. Ще извършва своевременни ремонти. Ще прави регулярни посещения с цел превенция от повреди, които биха могли да прекъснат работата на устройството, което често е свързано и с прекъсване работата в офиса. Основната идея е клиентът да знае към кого може да се обърне в случай, че възникне проблем с принтера и да получи бърза и адекватна услуга, без да се налага да иска оферти, да сравнява цени или да иска одобрение на разходите за поддръжка.

ПРЕДИМСТВА ПРИ НАЕМ НА КОПИРНА ТЕХНИКА

За по-голямата част от бизнеса в България  аутсорсингът на печата и отпадането на ангажимента някой от компанията да се грижи за печатната среда е достатъчен, но бихме могли да изтъкнем още няколко плюса, с които ще се обясни смисъла така бързо набиращата популярност услуга.
Наемът позволява подмяната на устройството при клиента, в случай че изискванията към печатната среда се променят. Например: ако компанията Ви се разрасне твърде бързо и вече имате нужда от по-бърза машина, не е нужно да инвестирате в нова такава, а просто да се свържете с Вашия търговски представител и да уговорите доставка на нова.

Избягвате амортизация на активите: колкото и грижи да се полагат за техниката, тя се амортизира и рано или късно се стига до нуждата от подмяната й с нова. Това може да бъде напълно избегнато, ако сте се спрели на варианта да използвате техника под наем.
Винаги използвате най-новите устройства: Все повече стават компаниите, които държат да използват най-новата техника поради ред причини, за да бъдат в крак с последните тенденции, престиж или за да улеснят работата на служителите си. Когато сте избрали да аутсорснете печата си, имате възможността срещу неголяма разлика в наемната цена да получите най-новото устройство и да сте сред първите, които го притежават.
Ниска първоначална инвестиция: Реално „ниска“ спокойно може да бъда заменена с никаква, защото повечето компании на пазара не изискват предплащане, което означава, че реално Вие сте на един месечен наем от най-новата печатна система на пазара.
Планиране на разходите: Както вече споменахме, разходите за поддръжка, консумативи и сервиз отпадат, което означава, че с минимални усилия бихте могли лесно да планирате разходите си за печат за дълъг период.

НЕДОСТАТЪЦИ ПРИ НАЕМ НА КОПИРНА ТЕХНИКА

Обвързване с договор – това не е непременно лошо, но все още е леко притеснително за някои компании. Макар че, ако се замислим,  няма бизнес, който може да съществува без никаква обвързаност с договори. А когато откриете компания с доказан опит и добра репутация, това би могло да бъде разглеждано по-скоро като плюс.

ПОЛЗИ ОТ ПОКУПКАТА

По-ниска цена: без съмнение, при покупка на копирната техника, цената ще бъда по-ниска, макар в повечето случаи реалната икономия да не си заслужава голямата първоначална инвестиция. Все повече бизнеси и у нас избират да насочат максимално много средства в това, в което са най-добри, а именно – в собствения си бизнес.

Актив на компанията: Печатната техника не прави изключение от другите видове техника, която закупува всяка компания. И тя, както и компютрите в офиса влизат в категорията „актив на компанията“, което понякога изиграва водеща роля във взимането на решението да купя или да наема.

 

Без обвързващи договори: Макар това съвсем да не е задължително условие,  имате възможността да закупите техниката и да изберете да я поддържате сами.

НЕДОСТАТЪЦИ НА ПОКУПКАТА

Първоначалната инвестиция – Всички чертаем пред нашият прохождащ бизнес светло и успешно бъдеще, но често,  за да се случи това,  е нужно целият наличен капитал да се насочи в основната дейност на компанията, а покупката на висок клас офис машина коства сериозна първоначална инвестиция.

Разходи за подмяна: Няма техника, която не се амортизира, което със сигурност означава, че рано или късно ще се наложи да смените вашата техника и колкото и голяма инвестиция да сте направи при закупуването,  рано или късно ще се наложи да я повторите.

ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ ПО СВЕТА

В последното десетилетие ясно се забелязва отчетлива тенденция на аутсорсване на печата. Причините за това са много, но може би най-важната от тях е, че успешните бизнес модели залагат на това „всеки да прави това от което разбира най-добре“. Много по-лесно и удобно е когато имате човек,  на когоо може да се обадите и, в рамките на един телефонен разговор, да уговорите доставка, ремонт или подмяна на едно или всички ваши печатни устройства.

КАКВО БИХМЕ ВИ ПОСЪВЕТВАЛИ?

Ако не сте убедени каква техника да изберете, не се колебайте да ни потърсите. Доказали сме нашия професионализъм не само чрез програмата за сертифициране на лидера в офисният печат Konica Minolta, а и със стотиците ни доволни клиенти.